Przepis ten dedykuję Rafałowi, który już się wkręcił w pieczenie własnego chleba, a teraz eksperymentuje z wędlinami :-)
Pieczony schab- zbijamy tłuczkiem 1 kg schabu, lepiej wchłonie zioła i przyprawy, nacieramy
- 1/2 łyżeczką soku z cytryny, szczyptą bazylii
- tzrema duzymi szczyptami kurkumy, estragonu, majeranku
- odrobiną oleju, 1 łyżeczkaąkminku mielonego
- dwoma duzymi szczyptami imbiru, pieprzu zielonego lub ziołowego, chili, dajemy pieprz czarny do smaku
- sól
Nacieramy dokładnie mieso z obu stron, następnie odstawiamy do lodówki na cała noc (ja czasami zostawiam na całą dobę). Następnego dnia, wkładamy mięso naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką. pieczemy pierwsze 15 min w temp 260-270 C, potem zmniejszamy gaz do 130-140 C i pieczemy jeszcze 70-80 min.
Taki schab serwujemy do obiadu lub/i jako wędlinę.
Przepis częściowo zmodyfikowany przez mnie pochodzi z książki Moniki Biblis, Magdaleny Dudek „Kuchnia Pięciu Przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych”, Wydawnictwo EscapeMagazine.pl, Toruń 2012
własnie jem, obłędny na ciepło!
OdpowiedzUsuńWiem! :-) Ja się też w nim zakochałam. Cieszę się, że Ci smakuje!
Usuń