- śniadanie I: jadłam co godzinke. Wstałam o 4:00, byłam przemeczona, niewyspana i zawsze w takich sytuacjach ratuje mnie wywarz ziarna żyta. Zatem po przebudzeniu wypiłam kubek wywaru z zyta (gotowany 4 godziny dzieńwcześniej), potem wywar z żyta podgrzwany 10 min z sezamem. Odcedziłam i sezam został na sitku. Po godzinie zmielołam obrane przez mnie orzechy laskowe, gotowałam w wodze 10 min, Przecedziłam i wypiłam sam wywar. Pycha! Po pół godzinie wypiłam gorące kakao bez mleka i cukru> Przepis pod tym linkiem. Z miazgi orzechowo-sezamowej zrobiłam ciasteczka dla dzieci. Ubiłam białka, dodałam miazgę, kilka daktyli i zapekłamw piekarniku.
Idź przez życie z dzielną minką, bądź jak zawsze zuch dziewczynką!
Strony
▼
czwartek, 12 marca 2015
Menu marzec
poniedziałek, 9 marca 2015
Hit nr 10 - Krupnik z pęczakiem
Zupa dopiero nabiera swoich pozdrowotnych właściwosci, gdy jest odpowiednio skomponowana, z właściwym doborem ziół i przypraw.
Do 3 l wrzącej wody dodaj:
- szczyptę tymianku i kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku
- małe mięso indyka z kością (kawałek skrzydła, udka itp)
- kaszę pęczak 8 łyżek
- liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyzeczki imbiru
niedziela, 8 marca 2015
środa, 4 marca 2015
Zapraszam na fanepage na facebooku! :-)
Ja nie gadam tylko działam. Zapraszam na mój fanpage na facebooku, gdzie dzień po dniu pokazuję jak sobie organizuję gotowanie, jak żyję bez konserwantów i daję mnóstwo krótkich przydatnych, mądrych informacji. Każdy mówi: "Zacznij zdrowo jeść, żyć" No tak, ale właściwie jak gotować? Co jeść? Dlatego koniecznie zapraszam na mój fanepage, nie pożałujesz. Będę Twoim osobistym dziennym przewodnikiem po normalnym, mądrym odżywianiu się. Jestem pewna, że naśladując mnie odzyskasz energię i radość, podreperujesz swoje zdrowie, a przy okazji zgubisz kilka kilogrmów,
Oto link na moją stronę na Facebooku. Wejdź i kliknij "Polub to"
http://www.facebook.com/wytrwala
Bardzo się cieszę z tego przedsięwzięcia, bo to będzie taka moja pamiątka na to, jakiego miałam pozytywnego wkręta :-)! Grunt to być sobą :-)
Cmok!
Wytrwała :-)
poniedziałek, 2 marca 2015
Menu marzec
Wiosna w przyrodzie już jest! :-) Jedzonko teraz jest bardziej lekkie, już nie tak ciężkie jak zimą. Mniej mięsa, wiecej białej fasoli. Więcej przeczytasz w poście Co jemy wiosną? Jest 1 marca i zaczynam moje menu marcowe. Zobaczymy, na co mój organizm będzie miał ochotę :-)
Poniedziałek 2 marca
- śniadanie I: kartoflanka, kasza gryczana niepalona, pół jajka
- obiad: marchwianka i kasza gryczana niepalona
- podwieczorek: kubek zupy cebulowej zrobionej na 1 łyżeczce masła klarowanego, łyżeczka kaszy gryczanej niepalonej, 1/4 jajka