W przygotowywaniu posiłków ważne jest to, co jemy, ale równie niezmiernie istotne jest to, jak łączymy posiłki, oraz to co jemy o danej porze dnia. Jemy tylko nasze polskie, rodzime produkty, owoce, warzywa tylko sezonowe, czyli nie jemy np. zimą truskawek, pomidora. Jemy to, co w danej porze roku wyrasta w naszych krajowych ogródkach. Podstawa to umiejętne przyrządzanie posiłków.
Śniadanie:
- Nie jemy owoców, soków, jogurtów owocowych, surówek, unikamy mleka i sera.
- Wspaniałym rozwiązaniem jest owsianka, ale tylko ta z tego przepisu: Owsianka wg 5-ciu przemian. Daje dużo energii, robi się po niej przyjemnie cieplutko. Jest wspaniała dla wszystkich (nawet dla niemowlaków). Polecam też kaszę jaglaną z jajkiem na miękko. A dlaczego nie zjeść zupy?
- Kurczaków nie łączymy z makaronem, kwaśnymi zupami, surowymi owocami, kiszonymi ogórkami, kapustą i słodyczami.
- Żadnych mięs nie łączymy z surówkami i zimnymi napojami
- Jemy warzywa gotowane i duszone. Ewentualne surówki serwujemy jedynie ciepłą wiosną i latem jako oddzielną przekąskę. Surówki zdecydowanie nie dla osób, które ciągle marzną i są wycieńczone.
- Fasoli i soi nie łączymy z kiszoną kapustą i ogórkami, surówkami, surowymi owocami, kurczakami, rybami i słodyczami
- Ryby łączymy przede wszystkim z duszoną cebulą, gotowaną marchewką i ziemniakami. Broń Boże zestaw typu: barszczyk plus ryba i kiszona kapusta.
- Kasze i ryż do drugich dań wypiekamy zawsze w piekarniku
- Dla dzieci ważniejsza jest gęsta zupa niż drugie danie
Kolacja:
- Jemy wszystko oprócz surowe owoce, surówki, kwaśne sałatki, kwaśne zupy, sery, jogurty, owoce i słodycze
- mogą być gęste zupy warzywne, łagodne sałatki warzywne, wędliny na ciepło, pasty rybne, jajka, kanapki z wędlinami z dodatkiem cebuli i pieprzu, wszystkie ciepłe potrawy, galarety mięsne
Do każdej potrawy sypiemy kurkumę (nawet do jajka).
Nie pijemy nic 30 min przed i po posiłku. Napoje pijemy najlepiej ciepłe. Wspaniale sprawdza się herbata ziołowa (patrz przepis Hit nr 2 herbata całoroczna), którą spokojnie mogą spożywać nawet niemowlęta.
Obiad komponujemy tak: połowa talerza to białko plus węglowodany, a drugie pół to duszone warzywa. Jeśli masz problem z trawieniem to jedz wszystko oddzielnie. Mięso zjedz z samymi duszonymi warzywami.
Unikamy surowizny, warzywa przede wszystkim mają być gotowane, duszone (czytaj Dlaczego nie jem surowizny).
Z owocami też nie szaleję, nie objadam się nimi, jem sporadycznie. Najlepiej też je obgotować w cynamonie, goździku, imbirze, kardamonie. Istotne jest również to, aby dokładnie gryźć posiłki. No i czytam www.wytrwala.blogspot.com :-) i klikam "Lubisz to" na facebooku www.facebook.com/wytrwala.
Nie pijemy nic 30 min przed i po posiłku. Napoje pijemy najlepiej ciepłe. Wspaniale sprawdza się herbata ziołowa (patrz przepis Hit nr 2 herbata całoroczna), którą spokojnie mogą spożywać nawet niemowlęta.
Obiad komponujemy tak: połowa talerza to białko plus węglowodany, a drugie pół to duszone warzywa. Jeśli masz problem z trawieniem to jedz wszystko oddzielnie. Mięso zjedz z samymi duszonymi warzywami.
Unikamy surowizny, warzywa przede wszystkim mają być gotowane, duszone (czytaj Dlaczego nie jem surowizny).
Z owocami też nie szaleję, nie objadam się nimi, jem sporadycznie. Najlepiej też je obgotować w cynamonie, goździku, imbirze, kardamonie. Istotne jest również to, aby dokładnie gryźć posiłki. No i czytam www.wytrwala.blogspot.com :-) i klikam "Lubisz to" na facebooku www.facebook.com/wytrwala.
A jeśli chcesz wprowadzić stałe, mądre nawyki żywieniowe do swojego życia, nauczyć się jak mądrze gotować i się odżywiać, zapraszam na kurs Mądre gotowanie w 8 tygodni, kliknij na link
Czekam z niecierpliwością!
OdpowiedzUsuńtak fajnie wszsystko opisujesz i odsylasz do innych swoich wpisow - pieknie oj pieknie :)
OdpowiedzUsuń