Zupa dopiero nabiera swoich pozdrowotnych właściwosci, gdy jest odpowiednio skomponowana, z właściwym doborem ziół i przypraw.
Do 3 l wrzącej wody dodaj:
- szczyptę tymianku i kurkumy
- 1/2 łyżeczki kminku
- małe mięso indyka z kością (kawałek skrzydła, udka itp)
- kaszę pęczak 8 łyżek
- liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyzeczki imbiru
Gotuj ok 1,5 godziny, a potem dodaj
- 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory
- 1/5 kapusty białej (latem dodajemy równiez drobno pokrojoną kalarepę)
- sól do smaku
- garść zielonej pietruszki (zimą i wczesną wiosną tylko suszoną!)
- szczypte majeranku
- wrzacą wodę do uzupełnienia ilości zupy
- 3-4 drobno pokrojone marchewki, duża pokrojona biała pietruszkę, 2-3 pokrojone ziemniaki
Gotuj ok 50 min. Dosmakuj pieprzem i solą. PYCHA!
- Zamiast pęczaku możesz ewentualnie użyć kaszy jaglanej, kaszy gryczanej lub kaszy jeczmiennej lub ryżu pełnoziarnistego
- Gdy nie masz w zasięgu ręki mięsa, to ewentualnie możesz zrobić zupę na maśle klarowanym
- Mięso z zupy zajadasz ze skórą i porządnie obgryzasz kości (w skórze i chrząstkach jest dużo naturalnego kolagenu regenerującego organizm i Twoja skórę:-))
- jeśli nie chcesz "klejącego krupniku", pęczak ugotuj osobno i potem dorzucaj sobie do talerza zupy
Czy jeśli zamiast mięsa używam masła to również pierwszą część muszę gotować 1,5h, czy można krócej? :)
OdpowiedzUsuńMożesz krócej.
Usuń