Jezu, ale OBŁĘD! Właśnie piję gorącą czekoladę. Tak, tak, tego mi dzisiaj trzeba było! Chyba skonam-takie to dobre! To mój kolejny HIT!
Na szklankę wrzątku dałam dwie, trzy pełne łyżeczki prawdziwego, naturalnego, gorzkiego kakao. Wsypałam 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę chili (czasami zamiast chili daję imbir), gotowałam 2-3 min. Rozgrzewa, że hej! A jakiego daje powera! Spróbuj, BŁAGAM! I daj znać jak smakowało. To może być super alternatywa dla mojej całorocznej herbatki ziołowej (czytaj przepis Herbata całoroczna). Od dwóch dni nie chce mi się pić ziółek i ten napój to strzał w dziesiątkę!!!! :-) Yupi!
Na szklankę wrzątku dałam dwie, trzy pełne łyżeczki prawdziwego, naturalnego, gorzkiego kakao. Wsypałam 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę chili (czasami zamiast chili daję imbir), gotowałam 2-3 min. Rozgrzewa, że hej! A jakiego daje powera! Spróbuj, BŁAGAM! I daj znać jak smakowało. To może być super alternatywa dla mojej całorocznej herbatki ziołowej (czytaj przepis Herbata całoroczna). Od dwóch dni nie chce mi się pić ziółek i ten napój to strzał w dziesiątkę!!!! :-) Yupi!
Kakao kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością w postaci niełuskanych ziaren. Spokojnie, nie jest twarde, więc pysznie je można wyjeść jak zostanie na dnie kubeczka (albo przed wrzuceniem możesz jeszcze rozbić tłuczkiem-no to teraz muszę dokupić moździerz, albo jak się ugotuje to wszystko zmiksowaćblenderem-powstanie cudna pianka :-)) Mniam! A wiesz jak syci to kakao! :-) Fajna propozycja dla odchudzających się :-)
No nie było tanie to kakao, ale w tym tygodniu zamiast kupować gotowy smalec, przetopiłam go. Zaoszczędziłam 30 zł, więc mam kasę na zdrowe kakao :-) Dzieciaki, jak im zrobię, odlecą :-)
A tak w skrócie, to co daje kakao? Hm…RADOŚĆ!!! Po prostu :-) A tak bardziej naukowo, to kakao jest źródłem potasu, fosforu, magnezu i chromu, a także żelaza, sodu, cynku, miedzi, manganu oraz aminokwasów. Witamin jest niewiele. Kakao obniża ciśnienie tętnicze. Kakao działa regenerująco na organizm. Pozytywnie wpływa również na pracę mózgu. A przez dodatek cynamonu i chili działa rozgrzewająco. Cynamon ma właściwości przyspieszające spalanie węglowodanów, wzmacnia żołądek i działa przeciwskurczowo. Chili rozrzedza śluz oskrzelowy, działa przeciwrobaczycowo, przeciwzapalnie, poprawia trawienie.
No nic idę zaparzyć kolejny kubek!!!! :-).
Hulaj duszo, piekła nie ma! Z kakaem smutasowej pory roku NIE MA!!!! Ha, Ha ale kiepski rym :-) Zwariowałam! :-) Powariuj ze mną :-)
P.S Jutro poranek przywitam kubkiem gorącego kakao! Ty też?
* Do kakao możesz dać odrobinkę miodu (ja piję bez :-)) lub do gotującego dodać sliwkę suszoną lub daktyla ekologicznego
*Moi znajomi dodają też laskę wanilii, ale ja jeszcze tej wersji nie wypróbowałam, może wypróbujesz Ty i dasz znać?
* Możesz równie dobrze dać już sproszkowane kakao, ale w ziarnach jest smaczniejesze
* Możesz dodać troszkę masła klarowanego i zmiksować. Utworzy się taka cudna pianka a kakao nabierze dodatkowo orzechowego słodkiego posmaku. W tym momencie miód czy daktyl okazują się zbędne :-)
Aktuyalizacja marzec 2016
Obecnie kupuję kakao w całych ziarnach, nazywa się kakao ziarno surowe. Rany to kakao już przebija wszystko. Jest mega aromatyczne i smakiem powala inne kakaa na kolana.
Przełamując ziarno na pół, ujrzysz magiczne ziarenka, które wysypują się ze skorupki, która jest bardzo dobra. Więc takich 5-7 ziarenek razem ze skorupką wrzucam na wrzątek, doprawiam jak pisałam wcześniej i na końcu wszystko blenduję. Czasami miksuję kakao, dorzucając masło. To już w ogóle obłęd! A syci, że hej! :-)
Spróbuj! :-)
* Możesz równie dobrze dać już sproszkowane kakao, ale w ziarnach jest smaczniejesze
* Możesz dodać troszkę masła klarowanego i zmiksować. Utworzy się taka cudna pianka a kakao nabierze dodatkowo orzechowego słodkiego posmaku. W tym momencie miód czy daktyl okazują się zbędne :-)
Aktuyalizacja marzec 2016
Obecnie kupuję kakao w całych ziarnach, nazywa się kakao ziarno surowe. Rany to kakao już przebija wszystko. Jest mega aromatyczne i smakiem powala inne kakaa na kolana.
Przełamując ziarno na pół, ujrzysz magiczne ziarenka, które wysypują się ze skorupki, która jest bardzo dobra. Więc takich 5-7 ziarenek razem ze skorupką wrzucam na wrzątek, doprawiam jak pisałam wcześniej i na końcu wszystko blenduję. Czasami miksuję kakao, dorzucając masło. To już w ogóle obłęd! A syci, że hej! :-)
Spróbuj! :-)
Chyba sama się skuszę na to kakao :)
OdpowiedzUsuńDoradziłaś mi super! To teraz będe kombinować z tym kakaem na całego. Może do owsianki, może do kaszy jaglanej, może do duszonej gruszki...:-) Juz zacieram ręce :-)
UsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZaglądam i korzystam często z Twoich przepisów i podpowiedzi. W tym miejscu chciałam powołać się na rozmowę z moim bratem, który ponad rok temu przeszedł na zdrowe odżywianie. Pytałam go, czy lepsze jest do picia kakao z surowego ziarna, a on mi odpowiedział,że nie wie,bo robi z niego desery np. z mlekiem kokosowym,ale nic na ciepło. Po to kakao jest surowe, żeby dostarczyć nam bombę witaminową i inne bardzo cenne składniki, które obróbka cieplna w dużej mierze zabija. Dlatego do picia podobno wystarczy takie zwykłe ��. Nie znam się, ale wytłumaczenie logiczne więc do mnie przemawia. Pozdrawiam. Joasia
Mi się wydaje ,że tu obowiązuje ta sama zasada co przy wszelkiej surowiźnie. Bomba witaminowa odkryta w laboratorium nie jest przetwarzana przez ludzkie ciało z takim skutkiem, aby została odpowiednio wchłonięta i przetworzona. W gotowaniu energetycznym priorytet ma energia a nie witaminy. Tego jednak jeszcze współcześni nie mogą odkryć...albo nie chcą, bo się nie opłaca.
UsuńDUŻY błąd czynisz, wszystko to co dobre w CACAO które sobie zanabyłaś a traktujesz WRZATKIEM !!!!! ZABIJASZ i TRACISZ WSZYSTKIE !!!! wartości zawarte w CACAO. NIE WRZĄTKIEM a ciepłym płynem (mlekiem, wodą) jak większość herbat i ziół zresztą zalanych wrzątkiem momentalnie traci swoje wartościowe rzeczy i ....takie sobie picie jest ze smakiem jakimś. Ot cała rzcz podstawowa do rzeczywiście tego co chcesz uzyskać, osiągnąć a nie myśleć, że ma się super food !!!!
OdpowiedzUsuńNo i tu jest racja, a do poniższej odpowiedzi Beaty = organizm "weźmie" sobie tyle ile mu będzie trzeba, ale daj mu tą możliwość aby mógł sobie wziąc i tyle a może aż tyle w temacie. A obróbka cieplna - wrzątek zabija, kurcze. Wiele cennych witamin, i cennych elementów ginie w gotowaniu czy obróbce cieplnej. Dlatego też, jak w sentencji i ba zdrowie wszystkim.
OdpowiedzUsuń