Menu czerwiec
Czerwiec! Zaczyna się wysyp warzyw :-) Nareszcie!
Poniedziałek
- śniadanie I: jajko sadzone ze szczypiorkiem, zieloną pietruszką, kurkuma, sól, pieprzm kilka kropel cytryny
- śniadanie II: sałata, czosnek, 3 truskawki, kurkuma, oliwa zoliwek, pieprz, sól
- obiad: młode ziemniaki z koperkiem, szczypiorkiem, jajko, kurkuma, pieprz, kminek, sól, kilka kropel z cytryny
- kolacja: zupa warzywna (marchew, kalarepa, pietruszka biała) plus kromka chleba żytnio-razowego (własny wypiek) z masłem i jajko na miękko
- śniadanie I: owsianka
- śniadanie II: rosół ze szczypiorkiem
- podwieczorek/kolacja: kasza gryczana, szczypiorek, ogórek kiszony
Środa
- śniadanie I: owsianka
- śniadanie II: sałata z oliwą z oliwek i do tego fasola biała na ciepło: biała fasola z zielonym groszkiem, marchewką, biała pietruszką, cebulą, czosnkiem
- obiad : młode ziemniaki z koperkiem, podsmażone na maśle z kukrumą, kminkiem, pieprzem, solą
- kolacja: jajko, kromka chleba żytnio-razowego z masłem i podsmażony kalafior z kurkumą, masłem, pieprzem, solą i paroma kroplami z cytryny
Czwartek
- śniadanie I: owsianka
- śniadanie II: szpinak, jajko gotowane, kasza
- obiad: zupa z botwinki i kluski z płatków owsianych, duszony zielony groszek z marchewką, szczypiorkiem, rzodkiweką i sałata
- podwieczorek: na ciepło: ugotowany kalafior, ugotowana marchewka, zielona pietruszka, ząbek czosnku, sałata, majonez domowy, parę kropel z cytryny
- kolacja: owsianka
Piątek
- śniadanie: owsianka
- śniadanie II: na petelnię z masłem klarowanym wrzuciłam szczypiorek z cebulką, pietruszkę białą, ugotowaną marchewkę, kluski owsiane, plus kurkumę, pieprz, sól i parę kropel z cytryny. Mniam!
- obiad: dwie porcje krupniku
- kolacja: rosół z ziemniakami
Sobota
- śniadanie: jajko, szcypiorek i kasza pęczak
- śniadanie II: owsianka
- obiad: pieczony indyk, duszona marchewka, szpinak i łyzka pęczaku
- kolacja: chleb żytnio-razowy z przeogromną ilością rzodkiewki
Niedziela
- śniadanie I: owsianka
- śniadanie II: owsianka z bloga polana obgotowanymi truskawkami z imbirem, goździkiem, cynamonem, kurkumą, kardamonem
- obiad: łyżka indyka z warzywami i pęczakiem. Na patelnię wrzuciłam masło klarowane, pokrojony szczypiorek z dymką, pokrojoną zieloną pietruszkę, pokrojoną ugotowaną marchewkę, pęczak, kurkume, pieprz, sól i na końcu odrobinkę indyka z wczoraj
- kolacja: sałatka na ciepło z rzodkiewki i kaszy: na patelni z masłem klarowanym wrzuciłam pokrojoną rzodkiewkę, kilka łyżek kaszy gryczanej niepalonej, odrobinę szczypiorku z dymką, troszke zielonej pietruszki, kurkumę, pieprz, sól-PYCHA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz