No to mamy jesień :-) W tym okresie jemy przede wszystkim ciepłe potrawy. Dzień zaczynamy i kończymy ciepłymi posiłkami i gotowanymi napojami. Świetnym rozwiązaniem jest odpowiednio ugotowana owsianka i herbatka (patrz przepis Owsianka wg 5-ciu przemian dla wszystkich, Herbata całoroczna dla wszystkich) . Unikamy kurczaka, słodyczy, ryż, chrupki, wafle ryżowe, ryby do minimum, rezygnujemy z zimnych napoi, soków, jogurtów, zbyt kwaśnych potraw, wprowadzamy mięso -szczególnie wołowinę i cielęcinę.
Delektujemy się długo gotowanymi zupami na rosole, wywarach mięsnych, warzywnych. Dorzucam do nich bardzo dużo czosnku i cebuli. W moim menu goszczą przede wszystkim zupy takie jak: dyniowa, cebulowa, kartoflanka, porowa, czosnkowa, rosół wołowo-indyczy (nie z kurczaka), jarzynowa, marchewkowa, grochówka, fasolówka, zacierka, krupnik. Po takich zupach organizm wspaniale się ogrzewa. W okresie jesiennym absolutnie nie jem zup kwaśnych: pomidorowej, żurku, szczawiowej, szpinakowej, ogórkowej. Do drugich dań serwuję przede wszystkim kasze (najlepiej gryczaną niepaloną). Wspaniale sprawdzają się duszeniny mięsno-warzywne.
Tak wspaniale ogrzany organizm sprawniej funkcjonuje, mózg zresztą też, choróbska sie nie imają :-) Ważne jest to dla dzieci. Sprawdziłam na mojej rodzince. To działa!
Absolutnie nie jemy surowych warzyw i owoców, bo silnie wychładzają. Zatem sałata, ogórek idą w odstawkę! Jak już chcemy owoców, to tylko obgotowane, ale nie objadamy się nimi. Obgotowujemy je z rozgrzewającymi przyprawami: goździk, cynamon, kurkuma, imbir, kardamon. Oczywiście wybieramy tylko krajowe i sezonowe: śliwki, gruszki, jabłka. O cytrusach i innych importowanych owocach musimy zapomnieć! To nie ta strefa klimatyczna! (więcej pod linkiem krajowo i sezonowo) Generalnie jemy na ciepło, aby dogrzać organizm. No i ubieramy ciepłe majtasy :-)
Zapraszam na fanpage na facebooku
www.facebook.com/wytrwala
Jeśli chesz wkońcu utorować sobie drogę ku właściwemu odżywianiu się, masz już dosyć tych wsystkich internetowych nowinek dietetycznych i kulinarnych i nade wszystko cenisz sobie zdrowie oraz chesz wzmocnić swój organizm na jesień/zimę, mieć siłę i energię, to zapraszam Ciebie na mój internetowy kurs Mądrego gotowania. Kliknij na link Mądre gotowanie w 8 tygodni, aby sprawdzić czy to jest dla Ciebie lub/i Twojej rodziny lub znajomego.
Jeśli chesz wkońcu utorować sobie drogę ku właściwemu odżywianiu się, masz już dosyć tych wsystkich internetowych nowinek dietetycznych i kulinarnych i nade wszystko cenisz sobie zdrowie oraz chesz wzmocnić swój organizm na jesień/zimę, mieć siłę i energię, to zapraszam Ciebie na mój internetowy kurs Mądrego gotowania. Kliknij na link Mądre gotowanie w 8 tygodni, aby sprawdzić czy to jest dla Ciebie lub/i Twojej rodziny lub znajomego.
Przekaż dalej, wzmacniajmy się i pomagajmy sobie. Iiiii.....nieeeee, nie znajdziesz żadnych koszyczków z suplementami, witaminami, nieeeeeee...... To Ci zdrowia na da. Nauczysz się tak gotować, aby nie tracić pieniędzy na jakieś specyfiki. Wejdź w link Mądre gotowanie w 8 tygodni i zobacz co możesz zyskać :-)
Życzę Ci udanego dnia! :-) W górę serca i do przodu!
Życzę Ci udanego dnia! :-) W górę serca i do przodu!
Jeśli również prowadzisz blog i chcesz na nim umieścić mój dowolny artykuł, możesz to zrobić pod warunkiem, że pod artykułem dodasz informację:
Autorką artykułu jest Izabela Lisek, pseudonim Wytrwała – założycielka bloga " O tym jak wymieniłam mój mózg i ciało na nowe"
Artykuł pochodzi ze strony www.wytrwala.blogspot.com
Ubieramy ciepłe majtasy i idziemy biegać! =D
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Tak trzymać!
UsuńA to dlaczego nie jemy żurku? W Polsce rozpoczął się sezon na żurek, sycący i rozgrzewający(ponoć?):)
UsuńNiektóre potrawy mimo iż spożywamy na gorąco, mają naturę ochładzającą (o tym tez niebawem będę pisała). I tak jest w przypadku żurku. Tak jest też np. w przypadku herbaty zielonej - ma naturę ochładzającą mimo, iż jest spożywana na gorąco, dlatego pijemy ją tyko latem. Jesteśmy rozgrzani wtedy, gdy ją pijemy, ale w konsekwencji wychładza organizm i dlatego nadaje się tylko na lato. Jeśli już zdecyduje się Pani na żurek, to dobrze go ugotować na kości wołowej lub cielęcej kości szpikowej z dużą ilością cebuli, czosnku, pieprzu, imbiru
OdpowiedzUsuńa dlaczego unikamy kurczaka i ograniczamy indyka ?
OdpowiedzUsuńUnikamy kurczaka, ponieważ ma on silne właściwości wychładzające organizmu, a indyk ma działąnie wysuszające. O tej porze roku wskazane sę potrawy nawilżające: zupy jarzynowe, wołowina, cielęcina, dynia, kasza jaglana.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńNie pozwalam na rekamowanie swoich usług wykorzystując mojego bloga.
Usuń