wtorek, 27 października 2015

Masło klarowane, oto dlaczego warto je robić :-)


Gotowanie (prażenie, smażenie, pieczenie itd.) powinno się odbywać przy użyciu naturalnych tłuszczy: masła ghee lub smalcu, ponieważ podczas ogrzewania nie zmieniają one swojej chemicznej struktury i tym samym są w 100%-ach bezpieczne dla naszego organizmu.

Najprościej mówiąc masło klarowane jest to masło oczyszczone. Podczas procesu powolnego podgrzewania warstwa substancji stałych (zanieczyszczeń) i ciekłych (najczystsze masło) oddzielają się od siebie. Nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. 

W efekcie otrzymujemy najzdrowszy tłuszcz, którego możemy używać do wszelkich celów kulinarnych. Jest przepyszne – ma wyrazisty, a jednocześnie delikatny smak z lekko orzechową nutą. Potrawy polane nim, warzywa upieczone na nim mają taki przepyszny słodkawy smak. Tak, tak masło ma w sobie te maślaną słodkość. Moje dzieciaki je uwielbiają! Placuszki cukiniowe, usmażone na nich wydaja się być słodkie jak cukierek. A próbowałeś rybę polaną takim masełkiem, albo kaszę jaglaną? Niebo w gębie! Ja używam tego masła do wszystkiego. Polewam nim duszone/gotowane warzywa. Por uduszony wraz z takim masełkiem rozpływa się w ustach, pozostawiając orzechowy posmak, marchewka podobnie.  A próbowałeś placuszków ziemniaczanych lub duszonej cebuli zrobionej na tym masełku? Nie? To szybciutko duś cebulkę, obieraj ziemniaki! Nie pożałujesz! :-) Nic nie smakuje tak dobrze jak z dodatkiem masełka klarowanego. Nawet zupy gotuję na tym masełku, szczególnie latem. To jest najzdrowszy i najsmaczniejszy tłuszcz na świecie :-). PYCHA!

Chesz nauczyć się mądrze gotować i odżywiać, odzyskać zdrowie, siłe i energię? Zpraszam na kurs internetowy: "Mądre gotowanie w 8 tygodni" Kliknij na link https://wytrwala.blogspot.com/2020/06/madre-gotowanie-w-8-tygodni-kurs-on-line.html

Ghee działa łagodząco na układ trawienny, przyśpiesza gojenie ran i wszelkich żołądkowo-jelitowych stanów zapalnych. Nie podnosi poziomu złego cholesterolu we krwi. Zawiera kwas tłuszczowy o właściwościach przeciwnowotworowych. Wzmacnia organizm. Poprawia wchłanianie oraz odżywczą wartość pożywienia, szczególnie warzyw. Wspiera funkcje odnowy fizycznej, a nawet mentalnej naszych organizmów. Jest doskonałe od niemowlaka po stulatków, czyli dla każdego.

Jak masz ochotę, to jedz go w dużych ilościach. Mi warzywa, wątróbka w nim pływają. Na pewno nie przytyjesz a dzięki potrawom bogatym w ten tłuszcz nie będziesz miał ochotę na przekąski, słodkości i nie będzie Ci się chciało podjadać. Jedzenie będzie Ciebie długo trzymało sytym. Zatem zamiast przytyć, schudniesz! :-) 

Masła klarowanego nie kupujemy w sklepach, ponieważ nadal ono zawiera konserwanty i spójrz jak jest przechowywane- w plastiku! Plastik wchodzi zawsze w reakcje z pożywienie, czyniąc jedzenie toksycznym, bardzo niebezpiecznym dla naszego organizmu.

Jak zrobić masło klarowane?


Masło roztapiamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy białą pianę. Jak ostygnie to garnuszek wkładamy do lodówki. Następnego dnia wycinamy trójkącik, wylewamy biały płyn, który osadził się na dnie i znowu doprowadzamy do zagotowania. Znowu zbieramy ewentualną pianę, a resztki zanieczyszczeń osiądą się na dnie. Złocisty tłuszcz przelewamy do wyparzonego słoika, uważając  aby  a biały płyn, który osadził się na dnie nie wpłynął do naszego słoika. Masło przechowujemy  w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Na poczatku ma kolor złoty i jest lejacy a po ostygnięciu przybiera żółciutki kolor.


P.S Właśnie dzieciaczki zajadają się kluseczkami ziemniaczanymi, polanymi syto masłem klarowanym i obsypanymi koperkiem. Ale futrują! :-)

Zpraszam na kurs internetowy: "Mądre gotowanie w 8 tygodni" Kliknij na link https://wytrwala.blogspot.com/2020/06/madre-gotowanie-w-8-tygodni-kurs-on-line.html Bo nikt nie zadba o Ciebie tak, jak Ty o siebie SAM, a ja Ci w tym pomogę :-)

Udanego dnia!

Izabela Lisek
Trenerka mądrego odżywiania


4 komentarze:

  1. A maselko jakie dotego uzywasz?

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy mozna przepis na te kluseczki ziemniaczane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kluseczki ziemniaczane to nic innego jak kluski śląskie. Skład: ziemniaki, mąka ziemniaczana, szczypta kurkumy, imbir, sól ;-)

      Usuń