Hit nr 1- owsianka wg 5-ciu przemian- od niemowlaka po rodziców i dziadków
Hit nr 2 - herbata całoroczna dla wszystkich
Hit nr 3 - kasza jaglana na śniadanie, obiad, kolację
Hit nr 4 - rosół, który wystrzela w kosmos- humor powraca natychmiast!
Hit nr 5 - schab na wędliny i na ciepło "2 w 1"
Hit nr 6 - złocista zupa marchewkowa - marchewka warzywo na miarę złota
Hit nr 7 - pieczeń wołowa rozpływająca się w ustach
Hit nr 8 - kartoflanka
Hit nr 9 - biała fasola na pastę, do zupy i inne
Hit nr 2 - herbata całoroczna dla wszystkich
Hit nr 3 - kasza jaglana na śniadanie, obiad, kolację
Hit nr 4 - rosół, który wystrzela w kosmos- humor powraca natychmiast!
Hit nr 5 - schab na wędliny i na ciepło "2 w 1"
Hit nr 6 - złocista zupa marchewkowa - marchewka warzywo na miarę złota
Hit nr 7 - pieczeń wołowa rozpływająca się w ustach
Hit nr 8 - kartoflanka
Hit nr 9 - biała fasola na pastę, do zupy i inne
Hit nr 10- gorące kakao na jesienne i zimowe dni - obłęd! Smutki precz, witaj RADOŚĆ!
Inne
Chleb żytnio-razowy na naturalnym zakwasie żytnio-razowym
Inne
Chleb żytnio-razowy na naturalnym zakwasie żytnio-razowym
Dzisiaj Łukasz ugotował pierwszą swoja owsiankę! Hura! Teraz kolejny krok-kasza jaglana, ale to to już jest pikuś :-) Pękam z radości!
OdpowiedzUsuńIzo, jak robisz zupę pokrzywową?
OdpowiedzUsuńZupa z pokrzywy
UsuńPokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego pieczenia). Do 2 l wody dodaj szczyptę tymianku i kurkumy, małą kość wołową, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego gotuj ok 1 godzinę. Potem dodaj pokrojone 4 ziemniaki, 2 marchewki, pokrojone 3 ząbki czosnku. Gotuj ok 40 min. Na osobnej patelni podsmaż 3 szklanki młodych listków pokrzywy, cebulę. Następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę majeranku. Jeśli nie gotujesz zupy na kościach, możesz dodać 1 łyżkę masła. Możesz zupę zmielić blenderem, wtedy powstanie Ci zupa krem.
Dziękuję za przepis. Pozdrawiam,Ola
OdpowiedzUsuńCiekawe te przepisy i bardzo ładny i ciekawy, mądry blog! I ładnie zrobiony
OdpowiedzUsuńOoo-dziękuję! Noga ze mnie z komputera totalnie. Cieszę się, że sie podoba :-)
UsuńPani Izo czy można poprosić przepis na zupę ogórkową? Z kiszonych ogórków? Jakie przyprawy Pani poleca?
OdpowiedzUsuńNiestety nie podam przepisu bo nie gotuję ogórkowej. Moje stawy tego nie lubią kiszonych ogórków aczkolwiek w tym roku zjadłam coś co przypominało ogórkową. Organizm jest juz zregenerowany i juz powoli akceptuje kwaśne potrawy. Zrobiłam na masełku klarowanym. Absolutnie ogórkowej nie można robić na schabie lub kurczaku tylko na cielęcinie, indyku, gęsi, wołowinie...Koniecznie do ogórkowej dodaj dużo cebuli i duzo czosnku, szczypty kurkumy, duzo majeranku, kminek, imbir, pieprze cayenne, chili, czarny, ziela angielskie, liście laurowe, sczypte bazylii oraz inne ulubione przyprawy i zioł.
Usuń