Przepisy


9 komentarzy:

  1. Dzisiaj Łukasz ugotował pierwszą swoja owsiankę! Hura! Teraz kolejny krok-kasza jaglana, ale to to już jest pikuś :-) Pękam z radości!

    OdpowiedzUsuń
  2. Izo, jak robisz zupę pokrzywową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa z pokrzywy
      Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego pieczenia). Do 2 l wody dodaj szczyptę tymianku i kurkumy, małą kość wołową, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego gotuj ok 1 godzinę. Potem dodaj pokrojone 4 ziemniaki, 2 marchewki, pokrojone 3 ząbki czosnku. Gotuj ok 40 min. Na osobnej patelni podsmaż 3 szklanki młodych listków pokrzywy, cebulę. Następnie dodaj do zupy i gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczyptę majeranku. Jeśli nie gotujesz zupy na kościach, możesz dodać 1 łyżkę masła. Możesz zupę zmielić blenderem, wtedy powstanie Ci zupa krem.

      Usuń
  3. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam,Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe te przepisy i bardzo ładny i ciekawy, mądry blog! I ładnie zrobiony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo-dziękuję! Noga ze mnie z komputera totalnie. Cieszę się, że sie podoba :-)

      Usuń
  5. Pani Izo czy można poprosić przepis na zupę ogórkową? Z kiszonych ogórków? Jakie przyprawy Pani poleca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie podam przepisu bo nie gotuję ogórkowej. Moje stawy tego nie lubią kiszonych ogórków aczkolwiek w tym roku zjadłam coś co przypominało ogórkową. Organizm jest juz zregenerowany i juz powoli akceptuje kwaśne potrawy. Zrobiłam na masełku klarowanym. Absolutnie ogórkowej nie można robić na schabie lub kurczaku tylko na cielęcinie, indyku, gęsi, wołowinie...Koniecznie do ogórkowej dodaj dużo cebuli i duzo czosnku, szczypty kurkumy, duzo majeranku, kminek, imbir, pieprze cayenne, chili, czarny, ziela angielskie, liście laurowe, sczypte bazylii oraz inne ulubione przyprawy i zioł.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń