poniedziałek, 25 marca 2024

Wielkanoc bez mąki pszennej, cukru, mleka, konserwantów? Świąteczne przepisy.



O rany? To tak się w ogóle da? Zapewniam Ciebie- da się! :-) 

Zapraszam na przepisy:

ZAKWAS DO PRZYGOTOWANIA ŻURU
10 dkg mąki żytniej razowej wsypać do glinianego wyparzonego wrzątkiem kamiennego garnka lub szklanego słoja i zalać 1 litrem przegotowanej letniej wody. Dodać 2 – 3 ząbki czosnku i całość dokładnie wymieszać. Po kilku godzinach usunąć z roztworu czosnek. Garnek przykryć gazą i postawić w ciepłym miejscu na około 3 - 4 dni. Kwaśny płyn przelać do butelek lub słoików. Przechowywać w lodówce. Prawidłowo przygotowany żur ma smak kwaskowaty i przyjemny zapach. Używać go do sporządzania zup.

ŻUREK WERSJA 1
Do 2-3 l wrzątku dodać
- szczyptę tymianku,
- cielęcinę z kością (np. gicz cielęcą).
Gotować 1,5 godz, a potem dodać
- 4 całe marchewki,
- pietruszkę białą,
- 2 duże cebule w całości,
- 3 przeciśnięte przez praskę czosnki,
- pół łyżeczki imbiru, pieprz,
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne lub chili sól (ok. 2 łyżeczki).
Znowu gotować ok 40 min.
Wyjmujemy mięso i warzywa i wlewamy żurek- ilość żurku wg Twojego gustu. Dodać łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczki kminku.
Ja osobiście wyjmuję warzywa z wyjątkiem cebuli. Wywar blenduję z cebulą i potem wlewam żurek.
Podajemy z ziemniakami, jajkiem na twardo lub ugotowaną białą kiełbaską. Jarzyny możemy użyć do sałatki jarzynowej. Udekoruj zieloną pietriszką lub rzeżuchą.

ŻUREK WERSJA 2
Na wywarze z włoszczyzny 1 l ugotować białą kiełbasę, dodając:
- szczyptę tymianku,
- więcej kminku,
- imbiru, liść laurowy, dwa ziela angielskie
Wyjąć kiełbaskę.
Wlać żur i dosmakować solą, pieprzem dodać majeranek. Ja nie żałuję ilości majeranku.
Pogotować jeszcze 5 min.
Podawać z pokrojoną kiełbaską lub pokrojonym jajkiem lub ziemniakami. Udekoruj zieloną pietruszką lub rzeżuchą.
Wywar z włoszczyzny robisz z marchewek, białej pietruszki, pora, cebul, czosnku.
Zanim wrzucę białą kiełbasę, żurek blenduję z cebulą i czosnkiem z wywaru z włoszczyzny. Pozostałe warzywa używam do sałatek.

ŻUREK WERSJA 3 -bezglutenowy
Składniki:
1 litr zakwasu gryczanego
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka liścia laurowego
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka soli
200 g białych kiełbas
1 łyżka chrzanu tartego
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Nasz zakwas gryczany zblenduj.
W garnku zagotuj bulion warzywny. Wyłów warzywa. Ja zostawiam cebule i czosnek i blenduję.
Dodaj majeranek, liść laurowy, kminek, pieprz czarny i sól.
Dodaj białą kiełbasę i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.
Dodaj chrzan. Wymieszaj i zagotuj.
Wlej zakwas gryczany i zagotuj.
Zupę możesz podawać z posiekanym podduszonym szczypiorkiem/zieloną pietruszką/rzeżuchą i ziemniakami lub jajkiem lub pokrojoną białą kiełbasą

ZAKWAS DO PRZYGOTOWANIA ŻURKU BEZGLUTENOWEGO
Składniki:
2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną opłucz i wsyp do słoja.
Dodaj wodę, czosnek i sól.
Słoik nakryj gazą lub bawełnianą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką.
Odstaw w ciepłe miejsce (około 20-22°C) na 3-4 dni.
Codziennie mieszaj zakwas drewnianą łyżką.
Po 3-4 dniach zakwas powinien być gotowy. Powinien mieć kwaśny smak i lekko gazować.
Gotowy zakwas przechowuj w lodówce.

                                         
              -----😏-----
P.S Ja osobiście żurku nie jem jednocześnie z ziemniakami i jajkiem i kiełbasą. Dla mnie zbyt dużo misz maszu a organizm nie lubi mieszania. Jem z jednym dodatkiem. Zazwyczaj jem tylko z jajkiem z tym że po prostu osobno jem z talerza jajko i osobno żurek. Wtedy raczej już nie jem ziemniaków. Albo jem żurek tylko z ziemniakami ale też osobno wyjadam z talerza np. najpierw żurek a potem ziemniak. Wtedy czuję jak w brzuszku ładnie mi się wszystko układa. Albo po prostu jem tylko sam żur i już. Ale rób oczywiście tak, jak lubisz Ty.
                                                        -----😏-----

BIAŁA KIEŁBASA Z CZOSNKIEM
Dobrą, białą kiełbaskę ugotuj. Wyłóż na półmisek. Na patelni z odrobiną masła klarowanego i wody podsmaż czosnek, dodając odrobinkę kurkumy. Następnie czosnkiem obłóż kiełbaskę, posyp chili i zajadaj z własną musztardą lub chrzanem.

JAJKO Z MAJONEZEM I ZIELENINĄ
Po prostu gotujesz jajko, przekrajasz na pół, dodajesz szczyptę kurkumy, pieprzu, soli, skrapiasz kropelka soku z cytryny i nakładasz finezyjnie swój własny majonez, posypujesz szczypiorkiem, rzeżuchą lub kiełkami i już :-). Proste rozwiązania są zawsze najsmaczniejsze :-) 

PASZTET Z MIĘSA ROSOŁOWEGO
Mielimy mięso z rosołu razem ze skórą, chrząstkami, tą galaretowatą mazią (ważne, bo inaczej będzie suche jak wiór i nie przejdzie przez gardło), podsmażoną cebulą (możemy również dodać warzywa z rosołu), dodajemy zioła, przyprawy: kminek, cząber, pieprz ziołowy, odrobinę soli, suszoną pietruszkę, parę kropel z cytryny, majeranek, słodką paprykę, pieprz czarny. Następnie wrzucasz surowe jajko, mieszasz i zapiekasz ok 30 min. w temp. 160 C. 

Świetne rozwiązanie na kanapki, przystawkę, jako farsz do naleśników….Pyszne!

PIECZONY SCHAB NA WĘDLINY
- zbijamy tłuczkiem 1 kg schabu, lepiej wchłonie zioła i przyprawy, nacieramy
- 1/2 łyżeczką soku z cytryny, szczyptą bazylii
- dwoma dużymi szczyptami kurkumy, estragonu, majeranku
- odrobiną oleju, 1 łyżeczka kminku mielonego
-dwoma dużymi szczyptami imbiru, pieprzu ziołowego, chili, dajemy pieprz czarny do smaku
- sól

Nacieramy dokładnie mięso z obu stron, następnie odstawiamy do lodówki na cała noc (ja czasami zostawiam na całą dobę). Następnego dnia, wkładamy mięso naczynia żaroodpornego, przykrywamy przykrywką. Pieczemy pierwsze 15 min w temp 260-270 C, potem zmniejszamy gaz do 130-140 C i pieczemy jeszcze 70-80 min.

Taki schab serwujemy na ciepło lub po ostygnięciu na wędlinę. Jeśli chcesz go wykorzystać na wędlinę, to upiecz sobie go dzień wcześniej.

Czasami robię fajne grzanki. Mój własny chleb smaruję masłem, nakładam cebulę, na to plasterek właśnie tego schabu i wkładam do piekarnika na 180 C na 10 min.

SAŁATKA Z JAJKA I OGÓRKA KISZONEGO
5 pokrojonych jajek, 2 cebule, pieprz ziołowy, biały i czarny, łyżka musztardy, sól do smaku, większy kiszony ogórek, szczyptę kurkumy, 1-2 łyżki majonezu, wymieszać

PYSZNA TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA
6 duże ugotowane marchewki, 2 ugotowane białe pietruszki, średni ugotowany seler, pół kg ugotowanych ziemniaków. Wszystko pokroić i dodać łyżkę oleju, 3 ugotowane jajka, dwie cebule, 2 łyżki musztardy, pieprz ziołowy, czarny i biały, sól do smaku, łyżkę soku z kiszonych ogórków, szczyptę kurkumy, słoik majonezu (ok 0,3 l). Wymieszać i zajadać. 

Jeśli chcesz bardziej lekką wersję sałatki, to uwaga nie rezygnuj z majonezu lecz z ziemniaków. Majonez i musztardę robisz sama. Ale jeśli jeszcze nadal nie jesteś "za" majonezem, to sałatkę polej ulubionym olejem.

SAŁATKA Z SELERA I GRUSZKI
Ugotowanego, dużego gorącego selera pokrój i dorzuć do już do obranej i pokrojonej dużej gruszki. Przeciśnij przez praskę czosnek (ewentualnie dodaj drobniutko pokrojoną małą cebulę). Dosyp szczyptę kurkumy, imbir, pieprz, sól, skrop cytryną, polej olejem wymieszaj, odstaw na 10 min.-niech się przegryzie i ZAJADAJ. Normalnie boskie z naszych polskich sezonowych owoców i warzyw! Możesz też sypnąć orzechami. Oczywiście kupujesz w łupinach i sama rozłupujesz!

MUSZTARDA
Składniki:
6 łyżek żółtej gorczycy (robiłam kiedyś z czarnej, ale za ostra jak dla mnie), 
6 łyżek octu jabłkowego lub winnego, 
8-9 łyżek wody, 
szczypta soli, 
odrobinka miodu. 

Ziarna gorczycy zalewam 3 łyżkami wody i octem i zostawiam pod przykryciem w chłodnym miejscu na 12-18 h. Po tym czasie miksuję w blenderze, dodając 5-6 łyżek wody oraz odrobinkę miodu i soli. Przekładam do słoiczka, zakręcam i trzymam w lodówce. Niech tak posiedzi ok 2-3 dni, aby się musztarda "przegryzła" :-) Proste i szybkie jak drut :-) 

MAJONEZ
No tu już musisz się trochę napracować, ale za to masz pewność, że jest w 100% naturalne bez dodatków jakiś tam zagęszczaczy i innego syfu. 

Do miski wbij 3 jajka (tzn jedno całe jajko i dwa żółtka, dodaj szczyptę kminku, imbiru, pół łyżeczki musztardy, wsyp ¼ łyżeczki soli, dodaj 1-2 łyżeczki soku z cytryny, szczyptę kurkumy i łyżeczkę gorącej przegotowanej wody. Trzepiesz wszytko trzepaczką i powoli wlewasz 200 ml np. oleju z lnianki (rydzowego), delikatnej oliwy z oliwek. Trzepiesz tak ok 40-60 min. Ale jest szybszy sposób!!!! . Możesz użyć miksera wybierając najwolniejsze obroty, wtedy zajmie Ci to ok 10 minut. Ja najpierw wybieram najwolniejsze obroty a potem troszkę szybsze.

Oleje kupuję w sklepie ze zdrową żywnością w ciemnej szklanej butelce. W związku z tym, że moje gotowanie jest tanie, nie kupuję ciasteczek, przekąsek, napoi, nie żywię się na „zewnątrz” więc mam oszczędności na porządny olej :-).

CRZAN DOMOWY
500 g korzenia chrzanu
sok z całej cytryny
sól, 
łyżeczka miodu
pół szklanki gorącej wody

Chrzan ścieram na tarce o drobnych oczkach lub obrany i pokrojony wrzucasz do miksera (musi być w miarę mocny), dodajesz odrobinkę miodu i sok z cytryny, a następnie wszystko znów razem miksujesz lub mieszasz jak nie masz miksera (ja nie mam :-)) i przekładasz do słoika.

Ostre jak....:-)

Uwaga – to jest duża porcja, można zrobić połowę!

HERBATA ZIOŁOWA WERSJA 1
- Na litr wrzącej wody wrzucić 1/3 łyżeczki tymianku
- 1 płaską łyżeczkę lukrecji, 1/2 łyżeczki anyżu
-1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru lub mielonego kardamonu

Gotować na małym ogniu przez 3-5 min pod częściowym przykryciem.

HERBATA ZIOŁOWA WERSJA 2
- do 1,5 l wrzątku
-1/2 łyżeczki tymianku
- łyżeczkę lukrecji
- małą szczyptę imbiru, gotować 2-3 min.

HERBATKA Z RUMIANKU
Na litr wrzątku wrzuć
-1 łyżeczkę suszonego rumianku
-3/4 łyżeczki lukrecji
- szczyptę imbiru, gotować 3 min.

HERBATA IMBIROWA Z CYTRYNĄ
Jeśli czujesz niestrawność, to zamiast biec po Espumisan, przygotuj sobie tę herbatę imbirową.
Do szklanki gotującej się wody wsypać 1/2 łyżeczki imbiru, gotuj 3 min. Następnie wkrop kilka kropel soku z cytryny. Pij bardzo wolno, małymi łykami.

Herbatka ta dobrze działa tez na mdłości lub niestrawność. Przy wzdęciach dobrze pójść na spacer i głęboko oddychać lub porobić bardzo powoli brzuszki z bardzo głębokimi powolnymi wdechami przez nos i wydechami. Na początku zdrowienia, właśnie takie brzuszki mnie ratowały.

DUSZONE JABLKO NA DESER
Do ¾ szklanki wrzątku, wsypujesz szczyptę kurkumy, wkrajasz dwa pokrojone jalbłka, szczyptę cynamonu, pół łyżeczki masła, szczyptę imbiru i kardamonu oraz 1 kropelkę soku z cytryny. Dusisz pod przykryciem ok 10 min. Miksujesz, ale nie jest to konieczne. Serwujesz na ciepło w pięknych szklanych pucharkach. 

DAKTYLE W SYROPIE NA DESER
Trzy, cztery pokrojone ekologiczne daktyle ze zdrowej żywności zagotowujesz w szklance wrzątku przez ok 2-3 min. Dosypujesz też szczyptę imbiru. Możesz dodać siemię lniane jak lubisz. Powstanie Ci pyszny słodki kisiel. Siemię lniane możesz dosypać również do jabłek/gruszek-będziesz miał słodki kisiel owocowy :-) Zamiast daktyli możesz użyć suszonych gruszek ze zdrowej żywności (z certyfikatem, bo inne są siarkowane). Takie daktyle/gruszki w syropie będą działały wspaniale na układ pokarmowy, który będzie już troszkę nadwyrężony śniadankiem wielkanocnym :-) Trochę mnie denerwuje to, że tak trudno kupić nasze polskie prawdziwie suszone gruszki-nawet w sklepie ze zdrową żywnością a łatwiej te zagraniczne. Takie gruszki to jeszcze większy rarytas niż daktyle.

CZEKLADA NA GORĄCO NA DESER
Na szklankę wrzątku wsyp dwie lub 3 pełne łyżeczki prawdziwego, naturalnego, gorzkiego kakao. Dosyp 1/3 łyżeczki cynamonu i szczyptę imbiru, gotuj 2-3 min.
Możesz do gotującego kakao dodać ekologicznego daktyla lub porządnego miodu. Ja piję bez daktyla i miodu.
Możesz również dodać troszkę masła klarowanego i zmiksować. Utworzy się taka cudna pianka a kakao nabierze dodatkowo orzechowego słodkiego posmaku. W tym momencie miód czy daktyl okazują się zbędne :-)
Spróbuj, kombinuj różne warianty-a co Ci szkodzi :-) W końcu masz wolne :-)

SŁODKIE ZIARNA
Siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam zmiel (np. w młynku do kawy), dodaj pokrojone ekologiczne daktyle/ekologiczne suszone gruszki lub miód (ja jem bez daktyli i miodu), zalej wrzątkiem, odczekaj 5 minut i zajadaj. Taka mieszanka fajnie współgra z gorącym kakao. Mieszanki zjadaj niewiele-kilka łyżeczek. Jest troszkę ciężkawy.

Ciekawe co zrobisz z powyższych deserów i jak Ci będzie smakowało? Hm...:-) Napisz w komentarzach, bo ciekawa jestem :-)

Pomyślisz sobie: „Co, tylko takie desery?” Słuchaj to jest przepyszne i zobaczysz, że następnego dnia goście Ci jeszcze podziękują za taki lekki deser–szczególnie dziewczyny, które trzymają linię :-) Słodycz ma być tylko symbolem a nie daniem głównym. Jednak uważaj na deser z ziarnami-dla niektórych może się okazać troszkę ciężki. Zjadaj niewiele.

Nie podaję Wam przepisów na ciasteczka, ciasta (oczywiście bez maki pszennej, cukru i mleka). Dlaczego? Bo tego dnia już będzie "misz masz": żurek, jajka, kiełbaska, sałatka.....Ty masz się czuć lekko cały dzień a nie czuć się obciążony. Masz się relaksować. Takie daktyle/gruszki w syropie będą działały wspaniale na układ pokarmowy, który będzie już troszkę nadwyrężony śniadankiem wielkanocnym :-).

Pamiętaj, że przejedzenie, zbyt mieszanie w brzuchu nie tylko powoduje ciężkość, degraduje jelita ale upośledza włchłanialność  witamin i składników odżywczych z pożywienia. 

Eh ... No dobra :-) Dla hardcorowców pożeraczy wszystkiego ze stołu wstawiam przepis na babke wielkanocną ;-) Tylko nie dziw sie potem, że w ciągu dnia czujesz sie senny i masz mniej energi. Brzuch nienawidzi mieszania i układ pokarmowy musi wykonać ogromną pracę, aby to wszystko spróbować i strawić-no sorry ale kosztem Twojej energi.

Pamiętaj, że przejedzenie, zbyt mieszanie w brzuchu nie tylko powoduje ciężkość, degraduje jelita ale upośledza włchłanialność witamin i składników odżywczych z pożywienia. 

Oj tam- rób jak tam chcesz. Wstawiam przepis na babeczkę-każdy ma wybór :-)

BABKA WIELKANOCNA
Składniaki:
-4 duże jajka
-200 g masła
- starta skórka i sok z jednej cytryny
-miód w ilości według uznania
-laska wanilii
-1 szklanka mąki kukurydzianej
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
-do posmarowania formy łyżka masła i 3 łyżki mąki kukurydzianej
-szczypta kurkumy
-1/3 łyżeczki imbiru

Ubijać jajka o 10 min z miodem, szczypta kurkumą, 1/3 łyżeczki imbiru, wanilią. W międzyczasie masło roztopić, dodać do niego startą skórkę cytrynową i cały sok z  cytryny. Do drugiej miski wsypać mąkę kukurydzianą, ziemniaczaną i sodę i wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszankę mąk i delikatnie wymieszać. Do ciasta wlać roztopione masło i mieszać aż do połączenia składników. Masę wylać do wysmarowanej formy (babka z kominkiem śr o. 22 cm) i oprószonej mąką i zapiec przez ok 45 min. Wyjąć przestudzić i zajadać. Babkę można upiec dzień wcześniej.

A jeśli po świętach ciałabyś/chciałbyś się wkońcu wziąć za siebie i zmienić swoje nawyki żywieniowe, oduczyć się jedzenia wszechobecnej chemii, to bezwzględnie wejdź na poniższego linka. Zapoznaj się z kursem Mądre gotowanie w 8 tygodni i zmień swoją kuchnię i życie już raz na zawsze! :-) Oto link https://wytrwala.blogspot.com/2020/06/madre-gotowanie-w-8-tygodni-kurs-on-line.html

Udanego dnia!

Izabela Lisek
Trenerka mądrego odżywiania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz