niedziela, 18 stycznia 2015

10 powodów, dla których warto wekować jedzenie w słoiki



10 powodów, dla których warto wekować jedzenie w słoiki:


  • ŚWIEŻOŚĆ - potrawa dłużej zachowuje swoje walory. Chroniona jest od dopływu świeżego powietrza, zawierającego mikroby/bakterie. Dlatego, gdy zostawi się coś w lodówce bez przykrycia, potrawa szybko spleśnieje/popsuje się.
  • RÓŻNORODNOŚĆ - nie jesteś skazany jeść tej samej np. zupy codziennie. Możesz po nia siegnąć ponownie za kilka dni.
  • ESTETYKA - nie zajmuje tyle miejsca w lodówce, co wielki gar z zupą
  • CZAS - możesz jednego wieczoru poświęcić trochę więcej czasu na zrobienie np. kilka zup po to, aby w tygodniu tylko "pykać" słoiki i podgrzewać potrawę. Świetny sposób dla bardzo zapracowanych. Zatem jednego dnia poświęcasz czas na gotowanie po to, aby przez najbliższy tydzień właśnie na CZASIE ZYSKAĆ
  • ZDROWIE - to jest bezdyskusyjna kwestia. Kubek ciepłej zupy jarzynowej powoduje, że witaminy i sole mineralne lepiej się wchłaniają do organizmu. Poprzez ciepłe posiłki żołądek jest wzmocniony i przygotowuje swoja pracę do dalszego trawienia oraz pomaga śledzionie produkować wewnętrzne płyny odżywcze o odpowiedniej jakości i ilości. Zatem śledziona jest wzmocniona, a za nią płuca, nerki, wątroba i serce
  • WYGODA- możesz sobie posiłki odpowiednio poporcjować, używając do tego różnej wielkości słoików. Nie musisz przekładać jedzenia z gara do gara.
  • BEZPIECZEŃSTWO- szkło jako jedyny materiał nie wchodzi w reakcję z jedzeniem, nie wydziela żadnego zapachu. Dlatego więc unikajmy plastikowych pudełek, które mogą spowodować zmianę smaku potrawy, mogą równiez wytworzyć szkodliwe substancje.
  • SYLWETKA - zawsze masz dostęp do gotowej potrawy. Nie siegasz niepotrzebnie po jakieś przekąski, aby zagłuszyć głód. Ciepłe posiłki szybciej i na dłużej sycą
  • OSZCZĘDNOŚĆ - nie wydajesz pieniadze na przekąski i jedzenie w knajpach.
  • HUMOR I ENERGIA - zobaczcie jak dobrze się robi na duszy po ulubionej zupie

Wekowanie polega na tym, że jeszcze gorącą potrawę wlewa się do wyparzonego słoika. Szybko i mocno trzeba zakręcić i obrócic do góry dnem. Taki słoik w lodówce moze stac ponoć 3 tygodnie. U mnie zawsze schodzi szybciej :-)


.

4 komentarze: