środa, 20 grudnia 2023

Mega proste przepisy na Wigilię dla Ciebie i dla dzieci!!!


Cześć Wam! 🙂 Nadjeżdżam z pomocą!!!🚨🚨🏍🚲🚨 Wigilia tuż, tuż 🌲🌲🌲Oto kilka prostych przepisów na Wieczerzę. Podziel się z innymi i udostępnij!!!!

Ja osobiście nie lubię przepychu na stole, za to lubię przepych w okazywaniu uczuć a lekkiemu, nie przeciążonemu brzuszkowi lepiej je okazywać. Nawet czerstwa, sucha kromka z wodą smakuje jak najbardziej wykwintne danie, gdy jest zjedzona w atmosferze miłości i pokoju. Ok. To wstawiam przepisy a pod nimi kilka moich osobistych przykazań na Wigilię.
Nie wiem jak Ty ale ja nie lubię stać nad potrawami Wigilijnymi już dwa tygodnie do przodu. Lubię mieć potrawy świeże a nie odmrażane czy z przed tygodnia. Wigilia to czas świąteczny, szczególny i tym bardziej potrawy powinny być świeże. Dlatego ja zabieram się z gotowaniem na 1 dzień przed Wigilią. Sprężam się maksymalnie z planem działania w ręku, który wisi na lodówce i do przodu. Lubię działać szybko, krótko i skutecznie. Zamiast rozdrabniać się z robotą cały miesiąc, wolę sprężyć się w dwa dni. Jak brudzić kuchnię to porządnie w dwa dni a nie codziennie. 🌲RYBA W ZŁOTEJ PANIERCE🌲 Składniki dowolna ulubina ryba: dorsz, miruna, tilapia, sandacz, karp…..itd mąka ziemniaczana, mąka kukurydziana jajko sól, imbir, kurkuma masło klarowane lub olej rzepakowy- cytryna Najlepiej dzień przed lub minimum 1 godzinę przed smażeniem posól rybę, skrop odrobinką cytryny i włóż do lodówki na noc. Rozbij jajko i roztrzep z kilkoma szczyptami imbiru. Mąkę kukurydzianą wymieszaj w mąka ziemniaczaną w proporcji 3:1 to znaczy na np. 1 szklankę mąki kukurydzianej daj 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej. Do mąk dodaj trochę kurkumy i szczyptę pieprzu cayenne. Rybę obtocz najpierw w mieszance mąk, potem w jajku a potem znowu w mące i połóż na rozgrzaną patelnię ze sporą ilością masła klarowanego lub oleju rzepakowego. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut na każda stronę (czas smażenia różny w zależności od grubości ryby). Jeśli chcesz, aby ryba była bardziej pulchna i nie taka ciężka to w momencie, gdy wchłonie cały tłuszcz podlej wrzątkiem. Przerzuć na drugą stronę, dodaj tłuszcz i znowu, gdy wszystko wchłonie dodaj odrobiny wrzątku. Rybę zrób tuż przed przybyciem gości i gotową wstaw do ciepłego piekarnika, aby nie wystygła lub smaż w momencie ustawiania innych potraw na stół wigilijny. Będzie ciepła i świeżutka. 🌲MASA MAKOWA🌲-do kluseczek, makaronu, kutii, ryżu, kaszy jaglanej lub do samodzielnego zjedzenia (ja jem samą bez niczego😋-uwielbiam prostotę) Składniki mak (ilość wg uznania) miód, daktyle, figi, odrobinka kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynki, żurawina (wybierz ulubione, nie wszystkie) orzechy laskowe, włoski, migdały przyprawy korzenne Mak namaczasz dzień wcześniej. Następnego dnia płuczesz na bardzo drobnym sitku, odcedzasz z wody. Masz Ci los! Nie masz takiego sitka. Spokojnie. Bez paniki. Bierzesz sitko jakie masz, nakładasz na niego ściereczkę, wsypujesz namoczony mak, płuczesz pod wodą i czekasz aż wszystko ocieknie. Gotowe! Mak mielisz w maszynce do mięsa dwu lub trzykrotnie. Wkładasz do garnka, podlewasz wrzątkiem, aby było go na równi z makiem, dodajesz sporo cynamonu, miód, drobno pokrojone daktyle, figi lub żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową. Nie dodawaj wszystkich rodzai bakali na raz. Wybierz najwyżej 3 rodzaje. Do masy makowej dodajesz kilka szczypt imbiru i gotujesz ok 5 min, ciągle mieszając. Nie polecam dodawanie orzechów, bo będzie potwornie ciężkostrawne. Owoce, orzechy, mak, kluski-nie, to zdecydowanie za dużo. Proste rozwiązania są najsmaczniejsze. Orzechy po prostu ładnie wyłóż na paterze, tworząc w ten sposób osobne danie wigilijne. Kto będzie chciał, to sobie wrzuci do makowych kluseczek i już 📷:-). Ale ostateczna decyzja należy do Ciebie oczywiście 📷;-) 🎄KLUSECZKI Z KASZY JAGLANEJ DO MASY MAKOWEJ🎄 Składniki – 5 szklanek ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej wg zaleceń na opakowaniu z odrobiną soli). Aby uzyskać taką ilość, potrzebujesz mniej więcej 2 szklanek suchej kaszy jaglanej. – 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej – 1 jajko – sól – tłuszcz – masa makowa zrobiona z dodatkiem rodzynek lub tylko z miodem Kaszę jaglaną przed ugotowaniem dokładnie płuczesz na sitku, aż woda stanie się przezroczysta. To bardzo ważne, inaczej smak kaszy będzie niedobry i goryczkowaty. Do gotującej się kaszy jaglanej dodajesz szczyptę kurkumy, 1/3 łyzeczki imbiru, szczyptę soli. Gotujesz, trzymasz 10 min na gazie i czekasz 20 min aż „dojdzie”. Potem blendujesz. Dodajesz mąkę ziemniaczaną w ilości ¼ do ilości całej kaszy jaglanej i ugniatasz. Rób sobie to w misce, aby nie rozrzucać całej kaszy i mąki po kuchni. Ciasto nie może być zbyt twarde lecz lekko lepkie. Stolnicę opruszasz mąka ziemniaczaną i formuujesz wałeczki. Nie masz stolnicy? Spokojnie. Odrywasz kawałki ciasta i formuujesz wałeczki w dłoniach, które masz opruszone mąką. Gotujesz w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel tłuszczu. Gotujesz 1 minutę od momentu wypłynięcia kluseczek na wierzch. Wykładasz na talerz i dodajesz masą makową. Ciepłą masę makowa polewasz ciepłe kluseczki, tuż przed podaniem potrawy na stół wigilijny. Możesz dodatkowo polać roztopionym masłem i miodem, ale wtedy masa makowa musi być mało słodka. Z doświadczenia wiem, że dzileci takie kluseczki jedzą same bez niczego polane właśnie roztopionym miodem z masłem i posypane leciutko imbirem i cynamonem 🙂 🌲ZUPKA MAKOWA🌲 Do niewielkiej ilości wrzątku (najwyżej potem dolejesz) wrzucasz produkty na masę makową -patrz przepus powyżej, dodając dodatkowo jeszcze cynamon, miód i kilka szczypt imbiru i gotujesz ok 8-10 min. Wszystko Ci się ładnie połączy, tworząc aksamitną zupkę makową. Nie może być za rzadka ani zbyt gęsta. Na koniec wrzucasz kluseczki, makaron, ryż- co tam Ci pasuje. Najbardziej lubię spijać tę wodę. To moja ulubiona potrawa ze wszystkich potraw wigilijnych. Do tego stopnia ją lubię, że jem następnego dnia na śniadanie 📷:-) oraz w pozostałe dni w ciągu roku 🌲EKSPRESOWY SŁOCIUTKI BARSZCZYK CZERWONY Z DEDYKACJĄ DLA DZIECI🌲 Składniki 2 kg buraków 4l wody sok wyciśnięty z jednej cytryny 1 łyżka miodu 4 ziela angielskie 2 liście laurowe pieprz szczypta soli Do ok 4 l wrzątku dodać szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy, 2 kg utartych na grubej tarce buraków, poł łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki imbiru, łyżeczkę soli. Gotować 20 min. Dodajemy miód, sok z cytryny, pieprz i solimy. Ostawiamy na 2 godziny i przecedzamy. Proste jak drut! 🌲PRZEPYSZNA WIGILIJNA KASZA GRYCZANA Z GRZYBAMI🌲 Po co się męczyć z pierogami/uszkami z grzybami. Zrób coś szybszego i mega zdrowego! Kasza z grzybami a w kubku ekspresowy barszczyk (patrz przepis powyżej) i już! Zapraszam na przepis Grzybki do kaszy Składniki -3 garście suszonych grzybów -20 szt średnich pieczarek -3 duże cebule -masło klarowane -zioła i przyprawy Pieczarki czyścimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Grzyby suszone namaczamy w szklance wrzącej wody, przykrywamy i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy pieczarki. Suszone grzyby odsączamy, kroimy drobno i dorzucamy do pieczarek. Całość razem dusimy do momentu, aż cała woda odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy do smaku. Suszone grzyby płuczesz pod wodą. Ja akurat nie namaczam grzybów, bo usuwam z nich cały aromat. Pieczarki obierasz, płuczesz i ścierasz na drobnych oczkach. Na patelni z bardzo dużo ilością rozgrzanym masła klarowanego wrzucasz starte pieczarki, drobno pokrojone grzyby, zmniejszasz troszkę ogień. Potem dodajesz drobno pokrojone cebule, 1/4 łyżeczki kminku, 1/3 imbiru, pół łyżeczki soli, szczyptę bazylii, szczyptę kurkumy, wiekszą szczyptę tymianku. Przykrywasz i dusisz na maleńkim gazie ok 30-40 min. W razie czego dolewasz wody. Potem pieprzysz i dosalasz i już gotowe J Farsz ma być porządnie przyprawiony. Kasza gryczana Na 2 szklanki wrzącej wody wrzuć 1 szklankę kaszy gryczanej, ½ łyżeczki masła, szczyptę pieprzu czarnego lub ziołowego. ½ łyżeczki soli. Gotuj 10 min na małym ogniu pod przykryciem. Potem odstaw garnek i pozostaw ok 30 min, aby kasza „doszła”. Możesz garnek z kaszą włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Kaszę gryczaną łączysz z grzybkami i skrapiasz odrobiną sokiem z cytryny. Gdy wyłożysz ciepłą na półmisek, to ładnie dekorujesz drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Uwielbiam to danie i serwuję nie tylko w Wigilię Grzybki do kaszy zrób dzień przed Wigilią. 🌲KAPUSTA Z GRZYBAMI🌲 Składniki ½ kg kiszonej kapusty, nieodcieśniętej 5 średnich marchewek 3 średnie cebule 1 mała garstka suszonych grzybów 20 dag pieczarek zioła i przyprawy Najpierw namocz sobie grzyby i po 10 min odlej wodę. W międzyczasie o kiszonej kapusty dodać ½ l wrzątku, szczyptę tymianku, 1/3 łyżeczki kurkumy, gotować. Pokrojone cebule zeszklić na 4 łyżkach oleju, przełozyc do kapusty, dodać ½ łyżeczki mielonego kminku, 2 ziarna jałowca. Dodać wypłukane, pokrojone suszone grzyby, pokrojone pieczarki, starte na tarce marchewki, wymieszać i dodać 1/3 łyżeczki imbiru, 4 ziarenka ziela angielskiego, listek laurowy, pieprz cayenne i czarny do smaku, sól do smaku. Zamieszaj i duś na małym ogniu ok 1 godzinę. W razie konieczności podlej wrzątkiem. Kapustę z grzybami zrób dzień przed Wigilią. 🌲KAPUSTA Z GROCHEM🌲 Składniki 1 kg kapusty kiszonej 1 paczka grochu łuskanego (połówki) 500 g 3 cebule zioła i przyprawy Do 2 l wrzącej wody dodaj szczyptę tymianku, kurkumy, dokładnie wypłukany groch, liść laurowy, 3-4 kuleczki ziela angielskiego, 1/3 łyzeczki imbiru, dodaj 1/3 łyzeczki soli i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Po 20 minutach gotowania trzeba częściej mieszać. Ja mam swój opracowany patent. Po 20 minutach wkładam garnek z grochem pod przykrywką do piekarnika na mały ogień. Wtedy mi się nic nie przypala a ja nie muszę co chwilę mieszać i zaglądać. Tyle, że taki groch w piekarniku siedzi troszkę dłużej ok 1,5 godziny. Ale w tym czasie jest przecież multum innych spraw do zrobienia. Osobno duszę kapustę. Wcześniej ją kroję. Duszą ja na wolniutkim ogniu w 2 szklankach wody ok 1,5 h (tyle czasu co siedzi groch w piekarniku) ze szczyptą tymianku, 1/3 łyżeczki kminku, 1/3 łyżeczki imbiru. Wkładam kapustę do garnka z grochem, dodaję szczyptę majeranku mieszam. Na patelni na oliwie z oliwek podsmażam cebulę i dorzucam do całości. Daję soli, pieprzu do smaku. I jeszcze dusze ok 30 min, stale mieszając lub wkładam na godzinke garnek do piekarnika. Robię zasmażkę z 2 łyżek mąki. Najpierw ją delikatnie podprażam na patelni (nie może zbrązowieć tylko się leciusieńko przyrumienić) i dodaję trochę oliwy z oliwek i wrzucam do mojej kapuchy. Kapustę z grochem zrób dzień przed Wigilią. 🌲SZYBKI PIERNIK MARCHEWKOWY🌲 Składniki na ciasto 2 szklanki mąki : żytniej-razowej, pszennej razowej (płaskórki, samopszy, orkiszu) lub owsianej (mogą być zmielone płatki owsiane) lub ryżowej mąka kasztanowa (niekoniecznie ale fajnie użyć bo stworzy się ciekawy smak) 3-4 szklanki startej marchewki 3 łyżki roztopionego masła klarowanego 4 jajka 3/4 szklanka miodu płynnego (skrystalizowany wystarczy lekko podgrzać, do rozpuszczenia) orzechy włoskie (niekoniecznie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej przyprawy korzenne kilka kropel soku z cytryny szczypta soli Ubić jajka , ubijając wlać roztopione masło, miód, surowe starte marchewki, 1 łyżeczkę imbiru, 1 łyżeczkę cynamonu, ½ łyżeczki anyżu,1/2 łyżeczki kukrkumy, ½ łyżeczki goździków mielonych, szczyptę kardamonu i gałki muszkatałowej, szczyptę soli, 3 kropelki soku z cytryny i wybrane mąki. Możesz dodać mąki kasztanowej pół na pół z dowolnie wybraną mąką. Możesz mieszać z sobą dowolne mąki ale nie więcej niż 2-dwie, np. razową z owsianą, razową z kasztanową, owsiana z kasztanową, owsianą z ryżową…itp. Rób tak, jak Ci w duszy gra. Możesz do środka wrzucić trochę orzechów włoskich, ale niekoniecznie. Dodajesz sodę oczyszczoną i wszystko delikatnie mieszasz. Piecz w zwykłej blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia przez ok 1 godziny (może 10 minut króceh-sprawdzaj). 🌲CIASTO MAKOWE🌲 - gdy ktoś nie może jajek🌲Wstawiam ten przepis, bo poprosiła mnie o niego dziewczyna mieszkająca w Irlandi. Tak jej smakowało, że bawet napisała do mnie list (no wiecie zwykłą pocztą z listoniszem). Powiedziała, że pierwszy raz po makowcu brzuch ją nie bolał. Zatem dzielę się z Wami tym właśnie przepisem. Składniki 1 i 1/2 szklanki maku 50 g roztopionego masła klarowango 2 dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki mielonych migdałów 1/2 szklanki rodzynek 3/4 szklanki wiśni (dowolnych, z syropu, nalewki, z kompotu), lub ½ szklanki żurawiny Mak namaczasz na noc, odcedzasz, mielisz dwukrotnie przez maszynkę. Potem w niewielkiej ilości wody mak gotujesz przez 5 minut ciągle mieszając, aby cała woda została wchłonięta w mak. Zatem do garnka wlej wody tylko na dno a potem ewentulanie troszkę dolejesz. Potem do przestudzonego maku dodajesz masło klarowane i mieszasz. Obrane banany skropić sokiem z cytryny i rozgnieść widelcem lub zgrubnie zmiksować blenderem na puree, wymieszać z makiem lub masą. Dodać wiórki kokosowe i mielone migdały oraz rodzynki, wiśnie/żurawinę. Wszystko wymieszać. Masę spróbować i dosłodzić miodem Dno tortownicy o średnicy ok. 22 - 24 cm wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 40 minut do suchego patyczka aż makowiec będzie sztywny. Ostudzić i odstawić na noc bez przykrycia w temp. pokojowej. Ciasto możesz polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa W rondelku na maleńkim gazie rozpuść pół kostki masła masło, miód 12 łyżek, oddaj 7 dużych łyżek ciemnego kakao, szczyptę imbiru i podgrzewaj ciągle mieszając. Ewentualnie dodaj jeszcze miodu. Gdy zacznie bulgotać, trzymaj jeszcze minutkę ciągle mieszając. Nie może się przypalić! Polej ciasto i posyp uprażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami. Proponuję Ci zrobić pół ciasta z polewa a pół ciasta bez polewy. Czyli bierzesz ciasto i połowę zostawiasz bez niczego a na drugą połowę wylewasz polewę. W ten sposób masz jakby dwa różne ciasta 😉. Bo w życiu liczy się soryt, hi, hi. 🌲KOMPOT Z SUSZONYCH OWOCÓW🌲-uwaga słodki bez cukru Składniki (ilość na 5 -6 osób) 2 l wody 3 garście suszonych gruszek 1 garść suszonych jabłek 1 garść suszonych śliwek 5 daktyli 2 garśie rodzynek 3 goździki 3 ziarna jałowca 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru szczypta kurkumy Do wrzącej wody wrzucić szczyptę kurkumy i wrzucić po kolei suszone gruszki, jabłka, śliwki,daktyle, rodzynki, cynamon, imbir, goździki, szczyptę soli. Gotuj na małym gazie ok 30 min. Kompot przygotuj sobie dzień wcześnie, aby wszystkie składniki się ładnie przegryzły i nabrały cudownego aromatu. Absolutnie nie kupuj wędzonych owoców suszonych!!!! 🌲BAKALIE Z PATERY🌲 Na ładnej paterze, elegancko układasz suszone owoce: śliwki, figi, morele, żurawinę, rodzynki, suszone jabłka, gruszki, migdały 🌲ORZECHY Z KOSZYCZKA🌲 W ładnym wiklinowym koszyczku układasz orzechy włoskie i laskowe i na nich ładny drewniany dziadek do orzechów do rozłupywania. 🌲CZEKOLADA NA GORĄCO🌲 Na szklankę wrzątku dodaj trzy pełne łyżeczki prawdziwego, naturalnego, gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu miodu wg uznania (mogą być również suszone daktyle) szczyptę imbiru lub kardamonu Gotuj 2-3 min. Możesz gotować z łyżeczką masła i potem zmiksować (przecież w prawdziwej czekoladzie jest tłuszcz) 🌲HERBATA WG 5-CIU PRZEMIAN🌲 Na litr wrzącej wody wrzucić 1/3 łyżeczki tymianku 1 płaską łyżeczkę lukrecji, 1/2 łyżeczki anyżu -1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru lub mielonego kardamonu Gotować na małym ogniu przez 3-5 min pod częściowym przykryciem 🌲SŁODKA HERBATKA🌲 Do 1,5 l wrzątku wrzucić 1/2 łyżeczki tymianku łyżeczkę lukrecji imbiru na czubku noża, gotować 2-3 min. 🌲HERBATA IMBIROWA NA NIESTRAWNOŚĆ, WZDĘCIA I PRZEJEDZENIE🌲 Do szklanki gotującej się wody wsypać łyzeczkę imbiru, gotować 3 min. Pić bardzo wolno, małymi łykami. Przy wzdęciach dobrze pójść na spacer i głęboko oddychać przez nos z zamkniętą buzią lub porobić bardzo powoli brzuszki z bardzo głębokimi powolnymi wdechami przez nos i wydechami. 🌲HERBATA Z RUMIANKU🌲 Zaparzasz herbatkę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu dodając szczyptę tymianku i imbiru. Najlepiej gotuj 2-3 min. 🌲HERBATA Z KOPRU WŁOSKIEGO🌲 Zaparzasz herbatkę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu dodając szczyptę kurkumy, tymianku i imbiru. Najlepiej gotuj 2-3 min. 🌲HERBATA Z POKRZYWY🌲 Zaparzasz herbatkę zgodnie z zaleceniami na opakowaniu dodając szczyptę tymianku, pół łyżeczki lukrecji, szczyptę anyżu i imbiru. Najlepiej gotuj 2-3 min. 🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲 A teraz kilka moich przykazań na Wigilię 🎁 Wigilia to nie czas zaprzątania sobie głowy tym, czy będzie smakować, czy będą wszystkie potrawy. Odpuszczam! W głowie przyświeca Ci wizja fajnie spędzonych świąt, ze śmiechem, radością, harmonią, wspólnym kolędowaniem. Nawet czerstwa, sucha kromka z wodą smakuje jak najbardziej wykwintne danie, gdy jest zjedzona w atmosferze miłości i pokoju. 🎁 Umawiam się z gośćmi, że każdy przynosi swoją ulubioną potrawę wigilijną. Wtedy nie muszę się martwić, tym czy zadowolę każdego podniebienie. Oni robią to za mnie 📷:-) 🎁Jeśli z przygotowanych potraw coś mi nie wyjdzie lub nie do końca zaspokoi moje odczucia smakowe, to nie przejmuję się tym .Macham ręką i mówię sobie „Trudno!”. Innym razem spróbuję zrobić inaczej. 🎁 Po pierwsze. Tylko spokój może mnie uratować, zatem nie biorę na siebie zbyt wiele. Rozplanowuję sobie dania na kartce, co od czego zacznę, od której godziny. Plan działania wieszam na lodówkę i się go trzymam! 🎁Najważniejsze w święta jest atmosfera a nie ilość potraw i czy na pewno makowiec będzie smakował cioci Krysi. Nie mniej jednak sprężam się, koncentruję i działam ale wiesz z taką uśmiechniętą i zrelaksowaną miną a nie z zaciśniętymi zębami. Robię to, co mogę a to czego nie zdążę lub to co mi ewentualnie nie wyjdzie, najzwyczajnie w świecie olewam. Od jednej niezrobionej potrawy się nie umiera. Więc głowa do góry, uśmiech na twarzy i do dzieła! 🎁 Podczas przygotowywania dań wigilijnych wyłączam sobie telefon komórkowy. Niech nikt do mnie nie dzwoni a ja sama nie wysyłam żadnych smsów. Wyłączam komputer. Wyłączam się. Za to wędruję myślami w same pozytywne zdarzenia, marzenia, wyobrażanie sobie wspólnej wigilijnej wieczerzy, wspólnego kolędowania, daję na luz, odpuszczam. Uśmiecham się do siebie. 🎁 Niech ten czas wigilijny i czas przygotowywania potraw do wieczerzy odbędzie odbywał się w odprężającym nastroju, takim innym, niecodziennym. Pamiętam o tym, że nie muszę zadowolić wszystkich. To nie jest mój obowiązek. Cieszę się z zaproszonych gości, okazuję im ciepło, życzliwość – to jest mój priorytet z numerem 1- a wszystko inne to dalszy plan. Jeśli podchodzę do całej sprawy na luzie, bez presji, stresu to sama siebie się zaskakuje tym jak fajnie spędzam te wigilijne chwile. Wigilia to nie sprawdzian moich możliwości kulinarnych lecz czas spokoju, wyciszenia i radości, bo przecież narodził się pan Jezus! 🎁Jeśli jakieś potrawy smakują mi bardzo, to nie czekam z nimi na następną Wigilię. Serwuję je sobie przez cały rok 😋 Wesołych Świąt! Ciao!🎁🎄🎁 Izabela Lisek Trenerka mądrego odżywiania

P.S1 Aha! Daj znać co sobie wybrałaś/wybrałeś do upichcenia i koniecznie podziel się wrażeniami kulinarnymi P.S2 A w Nowym Roku zapraszam Ciebie na kurs mądrego gotowania. Zmień swoje nawyki żywieniowe a nie uwierzysz jak cudnie przełoży się to na inne aspekty Twojego życia w 2024 roku i inne lata. Bo mądre odżywianie to LOKATA na całe życie. Pomyśl o tym już TERAZ🥰. Koniecznie kliknij na link Madre gotowanie w 8 tygodni https://wytrwala.blogspot.com/2020/06/madre-gotowanie-w-8-tygodni-kurs-on-line.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz